Konings soezen met sinaasappel karamelvulling van Herman Jan Siematic

 

Week de gelatine in ruim koud water. Karamelliseer 100 gr suiker en blus af met 1,5 dl room en het sinaasappelsap.
Breng dit aan de kook zet het vuur dan lager en laat tot de helft inkoken. Zet dan het vuur uit en los de geweekte gelatine ( goed uitknijpen) in de warme vloeistof goed op. Giet de massa in een kom en laat afkoelen. Klop de eiwitten luchtig in een keukenmachine en voeg beetje bij beetje de 20 gr suiker toe zodat het eiwitschuim stevig blijft. Klop de 1,5 dl slagroom stevig op en meng dan voorzichtig de geklopte eiwitten de opgeslagen slagroom en de koude sinaasappel karamel crème door elkaar. Voeg dan de crème fraîche toe en meng alles goed door. Zet de kom afgedekt in de koelkast en ga verder met het maken van de soezen.

Werkwijze soezendeeg

Doe de melk, boter, suiker, water en het zout in een pan en breng dit aan de kook. Zet dan het vuur lager en voeg dan de bloem toe. Roer dit goed door zodat je een deegbal krijgt. Laat de deegbal 2 minuten onder voortdurend roeren langzaam garen en haal de pan dan van het vuur. ( de deegbal is goed gaar als je aan de buitenkant van de deegbal de roomboter kunt voelen). Voeg dan een voor een de eieren toe en meng goed door. Doe de helft van het deeg in de spuitzak en spuit op een met bakpapier belegde plaat bolletjes deeg ter grote van een 2 euro munt. ( spuit ze wel minimaal 5 cm naast elkaar ) Meng de eidooier met de melk in een kom goed door elkaar en bestrijk hier de soezen mee. Schuif in de voorverwarmde oven. Stand: Professional 190 °C gedurende 15 minuten 1 automatische stoomstoot 2e inschuif niveau van onderen Neem de soezen uit de oven en bak de rest van het deeg op dezelfde manier. Laat de soezen dan goed afkoelen.

Als de soezen goed koud zijn snij ze dan doormidden en vul ze met de sinaasappel karamel crème. Garneer af met de bourbon whisky karamel-saus

Dit recept is geschreven door Herman Jan van Siematic Utrecht speciaal voor de Miele oven!