Wat geeft zuiglam die verfijnde melkachtige en romige smaak? Zuiglam heeft een unieke smaak. Het vlees is bijna melkachtig en ontzettend romig, een uniek karakter binnen het lamsvlees. Het is wat dat betreft niet vreemd dat zuiglam bij veel mensen hoog op de lijst staat van gerechten die zij graag nog eens zouden eten. Waar komt die verfijnde smaak van het zuiglam eigenlijk vandaan en welke variaties bestaan er op dit bekende, maar unieke, stukje vlees?

Zuiglam eet nog geen gras

Een zuiglam is nog erg jong, het gaat om een lam dat zo’n 60 dagen oud is. Dat betekent dat een zuiglam niet meer dan 10 kilogram weegt, waardoor er relatief weinig van beschikbaar is. De smaak van het lamsvlees hebben we grotendeels te danken aan de jonge leeftijd van het beestje. Een zuiglam eet nog niet of nauwelijks gras. Dit leidt tot het blanke vlees dat een haast melkachtige smaak heeft. Het gaat om een verfijnde en romige smaak, zoals ander lamsvlees dat helaas niet kan bieden. Zodra een lam wat ouder wordt begint het gras te eten en verandert de kleur van het vlees naar roze. Bovendien wordt het wat vetter en ook wat sterker van smaak.

Overhouders of overlopers

Er zijn mensen die juist meer van de wat oudere lammen houden, zij hebben minder met de het jonge lamsvlees en de romige en melkachtige smaak. Zij kiezen er niet zelden voor om de ‘overhouders’ of de ‘overlopers’ te bereiden. Het is het lam van vorig jaar, dat een sterkere smaak heeft dan het zuiglam van dit seizoen. Bovendien is het de moeite waard om goed te kijken naar waar het zuiglam vandaan komt.

Pre sale zuiglam van Texel| wat geeft zuiglam die verfijnde melkachtige en romige smaak

Een zuiglam van Texel heeft bijvoorbeeld een wat ziltige smaak. Dat komt uiteraard door de omgeving waar het lam opgroeit. Op Texel is er sprake van veel zout vanuit de Noordzee. We noemen het zuiglam van Texel ook wel pre sale, wat aanduidt dat er sprake is van een zilte smaak. Zou een lam grazen op de heide? Dan is de kans groot dat de smaak wat kruidiger zal zijn. Bovendien is er lamsvlees uit Nieuw-Zeeland beschikbaar, al zijn daar de meningen behoorlijk over verdeeld. Wat dat betreft bestaan er verschillende variaties binnen het zuiglam en is het meer dan de moeite waard om die eens uit te proberen.

GERELATEERDE BERICHTEN

Leave a reply